Proponuję zrobić taką botwinkę na serwatce, która dodaje jej cennych składników odżywczych i dodatkowo kwaśnego posmaku. Polecam!
- Składniki:
- 1 spora garść młodej botwinki
- włoszczyzna
- zielony koperek lub szczypiorek 1/2 l serwatki
- 1 łyżka octu ( ja dałam z hibiskusa tzn ocet żywy) możesz dać dowolny albo sok z cytryny
- garść makaronu
- kawałek dowolnego mięsa ( może być a nie musi)
- sól i pieprz
- majeranek lub macierzanka do smaku
Wykonanie:
Do garnka z osoloną woda włożyć dowolny kawałek mięsa i pokrojoną włoszczyznę. Gotować ok pół godziny po czym włożyć oczyszczone i pokrojone liście i łodygi botwinki wraz z obranymi małymi buraczkami. Gotować wszystko do miękkości, dorzucić w międzyczasie gotowania makaron i dolać serwatkę. Na końcu dodać ocet, majeranek lub macierzankę do smaku oraz posypać zielonym koperkiem lub szczypiorkiem. Taka zupka smakuje na zimno jak i na ciepło. Polecam!