Ciasto mnie zainspirowało z przepisu na blogu ,, Cynamonowe szczęście”. Zrobiłam i nie żałuję . Wyszło krucho, delikatnie i smacznie. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka 200g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 2 szkl. dowolnych owoców np. borówek
- 3 łyżki kaszki manny
- Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany 18 %
- 2 budynie śmietankowe ( 40 g każdy)
- szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać stopniowo do nich żółtka ubijać. Potem dodać resztę składników. Wyjdzie ciasto podobne do kruszonki. Przełożyć na stolnicę , zagnieść i podzielić na 2 części. Jedną przełożyć do zamrażarki a drugą wyłożyć na blachę do pieczenia 23x33cm . Wyłożyć przedtem papier do pieczenia. Równą warstwą na to ciasto z blachy posypać kaszę manną i na to położyć owoce.
Wykonanie pianki:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ubijając na małych obrotach, a potem śmietanę, budynie i wiórki kokosowe. Delikatnie wszystko wymieszać i taką piankę ułożyć na owocach. Na końcu trzemy ciasto zamrożone na tarce o grubych oczkach wprost na piankę starając się je równomiernie na całej powierzchni umieścić. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 45 min. Sprawdzamy do tzn. suchego patyczka Kroimy ciasto lekko wystudzone. Smacznego!