Kurczak w kremowym sosie porowym

Pomysł pochodzi z rolki nakręconej przez : ,,Kocham gotować”. Tak apetycznie wyglądało to na filmiku, że musiałam też zrobić. Od siebie dodałam tylko szczyptę kurkumy i czosnek granulowany. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • mąka do jego obtoczenia
  • pieprz i sól
  • 1 duży por
  • olej do smażenia
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu
  • kilka szt pomidorków koktajlowych
  • szczypta kurkumy
  • szczypta czosnku granulowanego

Wykonanie:
Fileta oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Podzielić na zgrabne kotleciki, a te lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć obustronnie kotleciki. Por podzielić na część białą, którą kroję w półplastry i część zieloną, kroję w kostkę. Osobno na sicie przelewam wrzątkiem część białą, którą wrzucam do obsmażonych kotlecików. Zalewam całość bulionem i duszę do miękkości mięsa. Pokrojoną  część zieloną też przelewam na sicie wrzątkiem i wraz ze słodką śmietanką dodaję do duszonych kotlecików. Pomidorki koktajlowe dzielę na pół i wrzucam do naszego dania, które jeszcze 2 minuty dusi sie w tym powstałym sosie porowym. Na końcu do smaku dodaję po szczypce czosnku granulowanego i kurkumy dla podkręcenia koloru naszego dania. Taka potrawka smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem, kluskami. Można też ją jeść z pajdą chleba. Napewno starczy dla 4 osobowej rodziny na 2 dni. Można też zabrać w pudełku lub słoju do pracy. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx