Pomysł pochodzi z rolki nakręconej przez : ,,Kocham gotować”. Tak apetycznie wyglądało to na filmiku, że musiałam też zrobić. Od siebie dodałam tylko szczyptę kurkumy i czosnek granulowany. Polecam!
- Składniki:
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- mąka do jego obtoczenia
- pieprz i sól
- 1 duży por
- olej do smażenia
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 ml bulionu
- kilka szt pomidorków koktajlowych
- szczypta kurkumy
- szczypta czosnku granulowanego
Wykonanie:
Fileta oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Podzielić na zgrabne kotleciki, a te lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć obustronnie kotleciki. Por podzielić na część białą, którą kroję w półplastry i część zieloną, kroję w kostkę. Osobno na sicie przelewam wrzątkiem część białą, którą wrzucam do obsmażonych kotlecików. Zalewam całość bulionem i duszę do miękkości mięsa. Pokrojoną część zieloną też przelewam na sicie wrzątkiem i wraz ze słodką śmietanką dodaję do duszonych kotlecików. Pomidorki koktajlowe dzielę na pół i wrzucam do naszego dania, które jeszcze 2 minuty dusi sie w tym powstałym sosie porowym. Na końcu do smaku dodaję po szczypce czosnku granulowanego i kurkumy dla podkręcenia koloru naszego dania. Taka potrawka smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem, kluskami. Można też ją jeść z pajdą chleba. Napewno starczy dla 4 osobowej rodziny na 2 dni. Można też zabrać w pudełku lub słoju do pracy. Smacznego!