Adwokatek

To prosta babeczka z foremki keksowej wypełniona aromatycznym adwokatem i żurawiną. Bardzo łatwa w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Polecam!

  • Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1/4 szkl. adwokata
  • 1/4 szkl. oleju
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • garść namoczonej we wrzątku i odsączonej żurawiny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie: Do misy robota wbić jaja, dodać cukier puder i wymieszać, a potem pomału po kolei dokładać następne składniki ciągle mieszając. Wyłączyć, dosypać żurawinę i już łyżką wymieszać całość. W foremkę keksową wkładam papier do pieczenia i w to wlewam ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec w nim ciasto ok. 40-45 min. (do suchego patyczka). Wyłożyć na kratkę i przestudzonego adwokatka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx