Andruty czekoladowo – orzechowe

Przepis od lat jest w naszej rodzinie i kiedy nikomu się nie chce piec, biegnie do skl;epu po suche wafle andruty i mleko w proszku. Resztę składników mamy w domu i tak w mgnieniu okiem powstają pyszne wafelki domowej roboty z kremem czekoladowym. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 op. wafli prostokątnych
  • 250 ml mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5  szkl. mleka w proszku
  • 1/2 szkl. mielonych orzechów( lub  mogą być mielone migdały)

Wykonanie:
Mleko, pokrojone masło ,cukry i kakao rozgrzewam w rondelku do za wrzenia ciągle mieszając. Wyłączam i odstawiam do ostygnięcia, po czym wsypuję mleko w proszku i mielone orzechy i mieszam aż uzyskam gęsty krem. Rozsmarowuję go na blatach wafli równomiernie, układając jeden blat na drugim. Przykrywam uzyskany stosik papierem do pieczenia, obciążam deską i na to układam ciężki duży garnek lub słoje z zaprawionymi kompotami. Tak pozostawiam ok 1 godz. Zdejmuję ,, obciążenie” i kroję wafle w dowolne kwadraty, romby… Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx