Przepis z bloga ,,Fotokulinaria by Claudia Jordan”. Zainspirowało mnie to – jaki smak ma połączenie arbuza z pieprzem ? Zrobiłam, posmakowałam i powiem tak: zależy kto ma jakie kubki smakowe, jednym to danie będzie odpowiadać a inni posmakują i wrócą do swoistego smaku tego letniego owocu. Jednak wiem na pewno, że na blog Claudii warto zaglądać, bo ma bardzo ładne zdjęcia potraw i do tego smacznych. Polecam!
- Składniki:
- 1 mały arbuz
- 200 g sera feta
- 1 garść świeżej mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- pieprz świeżo mielony czarny
Wykonanie:
W niedużej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny i miód. Arbuza i ser feta pokroić na średniej wielkości kostkę. Liście mięty posiekac. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać w większej misce i skropić wcześniej przygotowanym dresingiem. Na sam koniec doprawić świezo mielonym pieprzem. Claudia sugieruje, że ta sałatka idealnie smakuje z grzankami czosnkowymi. Polecam i smacznego!