Aromatyczna przystawka mięsno-warzywna
Lubisz chrupiące potrawy? Spróbuj zrobić tą przystawkę z mnóstwem aromatycznych warzyw jesiennych. Polecam!
- Składniki:
- 1 kalafior
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 1 mała cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki lub koperku zielonego
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz i curry do smaku
- pół szklanki śmietany 12%
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem świeżo mielonym i szczyptą curry. Na 20 min przełożyć do lodówki.
W tym czasie zagotować wodę z solą i do wrzącej wrzucić umyte i rozdzielone różyczki kalafiora. Ugotować je na pół miękko i odcedzić. Cebulę, czosnek obrać i posiekać a następnie zeszklić na oleju lub maśle klarowanym. Do tego dodać zamarynowane kawałki kurczaka i smażyć wszystko ok. 15 min.
Paprykę umyć, pozbyć się nasion i włókien, cukinię umyć i jeżeli jest młoda to zostawić skórkę a jeżeli starsza to należy obrać z niej skórę i pozbyć się ze środka nasion. Następnie papryki i cukinię pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Dodać do podsmażonego kurczaka z cebulą i czosnkiem. Do tego wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania kalafioru i dusić całość jeszcze ok. 20 minut.
Na końcu wymieszać w kubku 1 łyżkę mąki ze śmietaną dodać do tego troszeczkę gorącego wywaru z warzyw i kurczaka, dobrze wymieszać i zalać tym potrawkę. Chwilę podgotować do zgęstnienia sosu. Na końcu dodać podgotowane różyczki kalafiora i przyprawić do smaku solą, mielonym pieprzem i curry. Całość posypać drobno pokrojoną natką pietruszki lub zielonym koperkiem.
Smacznego!