Aromatyczna przystawka mięsno-warzywna

Aromatyczna przystawka mięsno-warzywna

Aromatyczna przystawka mięsno-warzywna

Lubisz chrupiące potrawy? Spróbuj zrobić tą przystawkę z mnóstwem aromatycznych warzyw jesiennych. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kalafior
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 mała cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki lub koperku zielonego
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz i curry do smaku
  • pół szklanki śmietany 12%

 

Wykonanie:

 

Piersi z kurczaka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem świeżo mielonym i szczyptą curry. Na 20 min przełożyć do lodówki.

 

W tym czasie zagotować wodę z solą i do wrzącej wrzucić umyte i rozdzielone różyczki kalafiora.  Ugotować je  na pół miękko i odcedzić. Cebulę, czosnek obrać i posiekać a następnie zeszklić na oleju lub maśle klarowanym. Do tego dodać zamarynowane kawałki kurczaka i smażyć wszystko ok. 15 min.

 

Paprykę umyć, pozbyć się nasion i włókien, cukinię umyć i jeżeli jest młoda to zostawić skórkę a jeżeli starsza to należy obrać z niej skórę i pozbyć się ze środka nasion. Następnie papryki i cukinię pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Dodać do podsmażonego kurczaka z cebulą i czosnkiem. Do tego wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania kalafioru i dusić całość jeszcze ok. 20 minut.

 

Na końcu wymieszać w kubku 1 łyżkę mąki ze śmietaną dodać do tego troszeczkę gorącego wywaru z warzyw i kurczaka, dobrze wymieszać i zalać tym potrawkę. Chwilę podgotować do zgęstnienia sosu. Na końcu dodać podgotowane różyczki kalafiora i przyprawić do smaku solą, mielonym pieprzem i curry. Całość posypać drobno pokrojoną natką pietruszki lub zielonym koperkiem.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx