Babka cytrynowa Krysi

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa Krysi

Z podanej ilości ciasta wyszły mi 2 babki w foremkach aluminiowych. Można zrobić 1 we większej foremce. Babka jest delikatna i leciutka jak puch, a przy tym ma zaskakujący orzeźwiająco cytrynowy posmak i szybko ją się wykonuje. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 250 g mąki tortowej pszennej typ 450
  • 200 g cukru kryształ
  • 4 duże jajka
  • 250 g masła lub margaryny Kasia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 sparzona cytryna
  • 5-6 łyżek cukru pudru do lukru

 

Wykonanie:
W miseczce połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
We większej misce ubić miękki tłuszcz z cukrem na puch. Dodawać do tego ciągle ubijając po 1 żółtku. Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści w tej mieszaninie. Do masy żółtkowo-maślanej wlewamy połowę soku z cytryny i dajemy połowę startej skórki z cytryny. Mieszamy masę. Odkładamy robot i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki wmieszamy delikatnie ubite na sztywno białka z solą. Potem dodajemy 1/3 mieszanki mąki z proszkiem – delikatnie mieszając dodajemy następną 1/3 mieszanki mączno-proszkowej. Na końcu dodajemy ostatnią 1/3 część masy mączno-proszkowej, delikatnie mieszamy.

 

Gotowe ciasto przelewamy do foremek uprzednio posmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Przekładamy na kratkę do wystudzenia. Przygotowujemy lukier mieszając ze sobą cukier puder z resztą soku cytrynowego. Lukrujemy babkę i posypujemy resztą startej skórki cytrynowej na wierzch.

 

Smacznego!

 

Babka cytrynowa

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx