Babka kokosowo- czekoladowa

Pomysł zaczerpnięty z bloga kulinarnego ,,mniam mniam”. Wyszła wysoka, puszysta i bardzo smaczna dwukolorowa babka o smaku kokosa i czekolady. A, że ja lubię po swojemu to troszeczkę inaczej dodałam składniki przy jej wykonaniu niż w pierwotnym przepisie.Babka pieczona w foremce keksowej. Zapraszam do jej wykonania i spróbowania.

  • Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 20 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 50 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić pokruszoną czekoladę i wystudzić.
Masa biała:
Utrzeć masło lub margarynę z cukrem  i cukrem  waniliowym do białości.  Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo rozbełtane jajka i  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z mleka odlać 2 łyżki , bo będą potrzebne do masy ciemnej. Resztę mleka wlać do masy i miksując wsypać wiórki kokosowe.
Masa ciemna:
Z masy białej odlać 1/3 ciasta do drugiej miski. Dodać ostudzoną czekoladę,kakao,2 łyżki mleka i wszystko zmiksować.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tak aby jego boki wystawały na zewnątrz formy ( łatwiej wyciągniesz babkę)-wlać najpierw masę białą a na nią masę ciemną. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok.1 godz. Sprawdzić czy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyłożyć do ostygnięcia na kratkę i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx