Babka marchewkowa z bakaliami

Prosta, smaczna babka , która wszystkim się uda. Długo wilgotna i świeża. do kawki- palce lizać- Polecam!

  • Składniki:
  • ok.1/2 kg marchwi ( ja dałam 400g i tez wyszła pyszna)
  • 300g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl.oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • do formy tarta bułka

Wykonanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i szczyptą cynamonu wymieszać ze sobą.
Jajka zmiksować z cukrem do białości.Dolewać stopniowo oliwę i miksować. Masa ma być gładka. Wymieszać ją z sypkimi produktami, dodać startą marchew,skórkę pomarańczową, skórkę  startą z 1 cytryny. Rodzynki przelać wrzątkiem i obtoczyć w mące.dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać. Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni C na 60 minut. Sprawdzać patyczkiem szczególnie w miejscach pęknięcia babki czy jest suchy. Jeżeli suchy to babkę wyciągnąć na kratkę do stygnięcia a jeżeli jeszcze oblepiony ciastem to musi się dopiec ok 5 min dłużej. Wszystko zależy od piekarnika. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx