Barszcz czerwony
- Składniki:
- 1 buteleczka własnej roboty zakwasu buraczanego (Przepis na zakwas do barszczu)
- 1 słoik konserwowych buraczków własnej roboty (Przepis na buraczki)
- żeberka wieprzowe lub sztuka mięsa lub porcja rosołowa (do wyboru)
- włoszczyzna (2 marchewki, pół pora, 1 mały seler, 2 pietruszki korzeń)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- majeranek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do garnka włożyć 1 łyżkę soli i wlać wodę. Dodać umyte mięso. Gotować do miękkości. W połowie jego gotowania włożyć umytą i pokrojoną włoszczyznę. Gotować wywar mięsno-warzywny do miękkości. Potem wlać buraczki konserwowe i sok buraczany. Chwilę pogotować. W kubku rozmieszać mąkę z mlekiem (może być śmietana). Dodać trochę do tego gorącej zupy, by się to wszystko zmieszało i zahartowało. Z kubka przelać do garnka, chwilę pogotować i wyłączyć zupę. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę podawać z ugotowanym makaronem typu świderki, rurki, kokardki. Zupa jest bardzo smaczna na domowym zakwasie.
Smacznego 🙂