Barszcz czerwony na zakwasie M. Gessler

Święta bez barszczu to nie święta  – słowa mojej mamy stale mi o nim przypominają gdy zakiszę zakwas buraczany. Polecam z uszkami grzybowymi ( przepis w blogu).

  • Składniki:
  • 1 kg buraków surowych
  • 1 kapelusz borowika lub 4 podgrzybki
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 szkl. zakwasu buraczanego ( przepis w blogu)
  • majeranek
  • uszka z farszem grzybowy

Wykonanie:

Buraki umyć i ze skórką piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać do nich umyty por i obraną cebulę. Piec do ich zarumienienia. Wyjąć, wystudzić, obrać skórkę z buraków, zetrzeć je na tarce i włożyć do garnka wraz z przyrumienioną cebulą i porem.  Włożyć ząbek czosnku,liść laurowy, ziele angielskie, pieprz,jabłko bez gniazd nasiennych pokrojone w ćwiartki, grzyby. Zalać zimnym bulionem warzywnym i gotować 30 minut. Przecedzić, doprowadzić wywar do wrzenia, zmniejszyć ogień dodać zakwas buraczany wymieszać i leciutko podgrzewać ( nie może wrzeć!) około 15 minut. na końcu dodać sól, pieprz, majeranek do smaku. Wlać na talerze i na każdy włożyć kilka ugotowanych uszek grzybowych . Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx