Zupa bogata w składniki, zapachy i smaki. Polecam!
- Składniki:
- porcja mięsa lub np. szyja z indyka
- 1 włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 2 ziemniaki
- garść fasolki szparagowej lub fasolka z puszki
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- szczypta chili
- 2 buraki czerwone
Wykonanie:
Warzywa obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać wodę, osolić i ugotować bulion ( porcja mięsa lub szyja indycza, włoszczyzna, buraki ,fasolką i ziemniakami). Wyjąć mięso lub szyję indyczą. Wlać zawartość puszki z pomidorami. Chwilę gotować. Tymczasem na maśle zeszklić cebulę i czosnek. wlać całą zawartość patelni do zupy. Dosmaczyć szczyptą chili, solą i pieprzem. Na końcu wlać sok z cytryny. gotowe, można barszcz ukraiński wlewać na talerze dokładając obrane mięso z szyi indyczej lub poporcjowana sztuka ugotowanego mięsa. Oczywiście kto sobie nie życzy to może mięso pominąć. Smacznego!