Barszcz ukraiński

Zupa bogata w składniki, zapachy  i smaki. Polecam!

  • Składniki:
  • porcja mięsa lub np. szyja z indyka
  • 1 włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 2 ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej lub fasolka z puszki
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • szczypta chili
  • 2 buraki czerwone

Wykonanie:
Warzywa obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać wodę, osolić i ugotować bulion ( porcja mięsa lub szyja indycza, włoszczyzna, buraki ,fasolką i ziemniakami). Wyjąć mięso lub szyję indyczą. Wlać zawartość puszki z pomidorami. Chwilę gotować. Tymczasem na maśle zeszklić cebulę i czosnek. wlać całą zawartość patelni do zupy. Dosmaczyć szczyptą chili, solą i pieprzem. Na końcu wlać sok z cytryny. gotowe, można barszcz ukraiński wlewać na talerze dokładając obrane mięso z szyi indyczej lub poporcjowana sztuka ugotowanego mięsa. Oczywiście kto sobie nie życzy to może mięso pominąć.  Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx