Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Kto pamięta smak dzieciństwa, a wraz z nim blok czekoladowy? Przepis znalazłam w starym zeszycie babci. Zróbcie i razem z rodzinką powspominajcie dobre chwile-zachęcam i polecam 🙂

 

  • Składniki na 2 mniejsze keksówki:
  • 20 dag herbatników petti-berry
  • 10 dag orzechów włoskich łuskanych
  • 5 dag rodzynek
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka

Wykonanie:
Pokruszyć herbatniki i orzechy na mniejsze kawałki i wymieszać ze sobą w misce.
W garnku zagotować mleko i wymieszać je z cukrem, kakao,masłem do rozpuszczenia wszystkich składników.
Powstałą masą zalać wymieszane herbatniki z orzechami i dodać do niej rodzynki,które przedtem przelać należy na sicie wrzątkiem i odcedzić.
Dno keksówek wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową( dzięki temu łatwiej wyciągniecie blok). Masę wylać do foremek, wyrównać, udekorować na wierzchu dowolnymi bakaliami i wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok 3 godz.Gotowy blok kroić na dowolnej grubości kawałki. Smakuje wszystkim. Smacznego!

blok
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx