Dlaczego błyskawiczna? W czasie gdy obierzesz do obiadu ziemniaki i je ugotujesz, już masz kruchutką i soczystą polędwiczkę ,którą możesz zaserwować z ziemniaczkami i dowolną surówką lub sałatką. Polecam!
- Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczkę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i wyciąć z niej błony. Nałożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Porządnie natrzeć świeżo zmielonym pieprzem. UWAGA! Nie wolno solić, bo stanie się twarda! Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 10 minut. Na patelni rozpuścić masło klarowane i na nim zarumienić obustronnie polędwiczkę. Po czym pokroić na plastry, posolić do smaku a smaczek maślano- mięsny z patelni może posłużyć nam do polania ugotowanych ziemniaczków. Smacznego!