Teraz można kupić taniej bób, więc kochani korzystajcie z letnich straganów wypełnionych tymi skarbami. Dzisiaj nauczę Was jak gotować bób i w jaki sposób go podawać z makaronem, żeby stanowił danie dla wegetarian i osobno dla mięsożerców. Wszyscy będą zadowoleni i syci tym obiadem. Polecam!
- Składniki:
- 500 g lub 1 op. zielonego bobu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 op. makaronu świderek
- olej
- sól i pieprz ( lubicie ostro to posypcie pieprzem cayenne)
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- zielony koperek
- tarty żółty ser
- dla mięsożerców dodatkowo z poprzedniego dnia dowolny kawałek upieczonego mięsa
Wykonanie:
1. ugotowanie bobu
Bób umyć i wrzucić na wrzącą wodę z 1 łyżką soli i 1 łyżką sody. Gotować do miękkości ziarenek ( ok.10 min). Odcedzić na sicie i wrzucić do zimnej wody z lodem. znowu odcedzić i obrać z łupinek. zielony bób odłożyć na bok.
2.ugotować makaron –Wg opisu na opakowaniu. Zachować 2 chochle wody z gotowania makaronu.
3.przesmażyć na patelni
Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulkę, do tego dodajemy drobno pokrojony czosnek i całość przesmażamy dodając do tego ugotowany i obrany bób. Zalewamy wszystko 2 chochlami wody z makaronu i całość dusimy ok. 5 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
4. na talerzu dla wegetarianina:
Układamy na talerzu ugotowany makaron i na sam środek polewamy bobem z zawartością patelni. Całość posypujemy tartym żółtym serem.
5.na talerzu dla mięsożerców:
Układamy na talerzu makaron, w środek wkładamy kawałek upieczonego mięsa a na obwodzie makaronu polewamy go bobem z zawartością patelni. Posypujemy tartym żółtym serem.
Smacznego 🙂