Przepisem tym zainspirował mnie p.Jakubiak w ,,Sztuce mięsa” edytowanym w tvn Style. Tak smacznie i wręcz aromatycznie to wyglądało na ekranie, że postanowiłam spróbować go zrobić. Muszę Wam powiedzieć, że się nie zawiodłam. Pyszny ,kruchutki boczuś można kroić w plastry na pieczywo lub ukroić kawał mięsa , polać go sosem śmietanowo-chrzanowo- musztardowym i mamy danie obiadowe. Podane jeszcze z ugotowanymi buraczkami startymi na tarce, połączonymi z solą, cukrem,sokiem z cytryny, pieprzem i polanymi zasmażką z mąki i śmietany. Do tego ugotowane ziemniaki i już możemy mówić, że jesteśmy w siódmym niebie !
- Składniki:
- 1 kawałek chudego wędzonego boczku ( ok. 1 kg)
- 1 szkl. wina czerwonego
- 2 liście laurowe
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Boczek musimy nafaszerować obranymi ząbkami czosnku w ten sposób, że na całej jego powierzchni z jednej i drugiej strony nacinamy małe kieszonki do których wciskamy ten czosnek. Potem wkładamy całość do brytfanki , polewamy winem , dodajemy liście laurowe i dusimy do miękkości.W trakcie duszenia jeżeli nam płyn wyparuje a mięso jest jeszcze twarde to musimy je podlać odrobiną wody. Miękkie mięso wykładamy na deskę a z tego co się wytopiło z boczku podczas duszenia możemy zrobić sos dodając do niego mąkę wymieszaną ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Polecam!