Botwinka na serwatce

Proponuję zrobić taką botwinkę na serwatce, która dodaje jej cennych składników odżywczych i dodatkowo kwaśnego posmaku. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 spora garść młodej botwinki
  • włoszczyzna
  • zielony koperek lub szczypiorek 1/2 l serwatki
  • 1 łyżka octu ( ja dałam z hibiskusa tzn ocet żywy)  możesz dać dowolny albo sok z cytryny
  • garść makaronu
  • kawałek dowolnego mięsa ( może być a nie musi)
  • sól i pieprz
  • majeranek lub macierzanka do smaku

Wykonanie:

Do garnka z osoloną woda włożyć dowolny kawałek mięsa i pokrojoną włoszczyznę. Gotować ok pół godziny po czym włożyć oczyszczone i pokrojone liście i łodygi botwinki wraz z obranymi małymi buraczkami. Gotować wszystko do miękkości, dorzucić w międzyczasie gotowania makaron i dolać serwatkę. Na końcu dodać ocet, majeranek lub macierzankę do smaku oraz posypać zielonym koperkiem lub szczypiorkiem. Taka zupka smakuje na zimno jak i na ciepło. Polecam!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx