Brownie Asi

Ciastka o tej nazwie są przepyszne, jesz je i jesz i nigdy nie masz dosyć. Prawdziwe masło, dobrej jakości czekolada i pieczenie takie by nie było ono suche, ale i też musi być wystudzone, by zdążyła stężeć w nim czekolada -to   sekrety tego ciasta. I chociaż ciasto wygląda jak czekoladowy zakalec, ma na wierzchu popękaną skorupkę i jest lekko gliniaste, to uwierzcie , będziecie chcieli nim się delektować bez końca. Polecam!

  • Składniki:
  • 180 g masła
  • 100 g gorzkiej 70% czekolady posiekanej
  • 150 g gorzkiej 50% czekolady posiekanej
  • 3 duże jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g drobnego cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika i do gorącego dodać posiekane czekolady Mieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Wystudzić go by był płynny i lekko ciepły. W misce roztrzepać jaja najlepiej rózgą ale nie ubijać! Dodać ekstrakt z wanilii, cukier i mieszać do dokładnego połączenia się składników. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną.do tego dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu sól. Wymieszaną masę przelać do formy kwadratowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C z termo obiegiem lub 180 stopni C góra- dół ok 30 min. Ciasto lekko wyrośnie i pomarszczy się oraz może popękać wokół brzegów. Patyka nie wsadzać , bo ciasto i tak ma być mokre, ale nie surowe! Wystudzić i pokroić na mniejsze porcje. Przepis z ,, Moje wypieki”. Dziękuję i życzę smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx