Brzoskwiniowe wydmy
Brzoskwiniowe wydmy to szybkie, łatwe ciastka na deser do kawki. Polecam!
- Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- cukier kryształ
- cukier puder
Wykonanie:
Rozwinąć ciasto i pociąć je wzdłuż na pół, a potem pionowo na 4 równe kawałki tak by w sumie wyszło 8 części ciasta. Jajko rozbełtać ze śmietaną i częścią tej mieszanki posmarować ciasto. Na każdy kawałek nałożyć odsączoną z zalewy połowę brzoskwini. Oprószyć cukrem kryształ. Całość zawinąć w kopertę i na wierzchu każdą z nich posmarować rozbełtanym jajkiem ze śmietaną. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 15 minut do zarumienienia ciastek. Po wyjęciu z piekarnika można jeszcze posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!