Budyniowa szarlotka

Korzystający z przepisów z tego bloga zapewne zauważyli, że jest w nim dużo przepisów na ciasta z jabłkami. Dzisiaj dołączam kolejny, bo nie wyobrażam sobie deseru bez moich ulubionych polskich owoców. Dzisiejszą szarlotkę podałam z ubitą śmietaną śnieżką, ale można ubić śmietanę 30 lub 36%  i efekt jest prawie ten sam. Można też ciasto podać z gałkami lodów śmietankowych lub waniliowych. Polecam!

  • Składniki na ciasto – biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Składniki na masę :
  • 1 kg jabłek
  • 3 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • Dodatkowo:
  • sok z 1 cytryny
  • śmietana 30-36% lub śnieżka albo lody

Wykonanie ciasta:
Ubić białka ze szczyptą soli, dodawać w trakcie ubijania po troszeczkę cukru i żółtka. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Wylać na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni C na 25-30 min. Ciasto po wyjęciu wystudzić na kratce. nasączyć go wodą z sokiem z cytryny.
Wykonanie masy:
Obrać jabłka ze skórki, wydrążyć lub wyciąć gniazda nasienne, jabłka pokroić w kostkę. 2 szkl. wody zagotować z cukrem i dodać jabłka. gotować je ok 5 min. budynie osobno rozprowadzić w 1 szkl. wody i dodać do jabłek. Wymieszać i taką gorącą masę wlać na nasączony wodą z sokiem z cytryny biszkopt. Wyrównać masę, ostudzić. Pokroić na porcje i podawać z bitą śmietaną, ze śnieżką lub gałką lodów. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx