Budyniowiec z jabłkami
Smaczny placek do kawki – polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny Kasia
- 1 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 2 jaja
- 3/4 l mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 1 kg jabłek
- szczypta soli
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Odłożyć do miseczki i do lodówki.
Zrobić ciasto kruche: na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na to posiekać nożem zimną margarynę i gdy zrobi nam się kruszonka wówczas wsypać cukier, dodać rozbełtane w kubku widelcem jajka i posypać całość szczyptą soli. Wymieszać początkowo nożem, a potem wyrobić ręką ciasto. Zagniecione podzielić na 2 części. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a 1/4 ciasta zawinąć w woreczek foliowy i przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i do niej wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować w rondelku z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Do gotującego się mleka wlać płyn budyniowy i chwilę całość gotować ciągle mieszając wyłączyć i przykryć pokrywką.
Na surowe ciasto rozłożyć pokrojone w kostkę jabłka, a na to łyżką nakładać budyń. Na końcu całość przykryć warstwą tartego na tarce o grubych oczkach zimnego ciasta kruchego, którego 1/3 część trzymaliśmy w lodówce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 60 minut.
Smacznego!