Bukiet warzyw na zimę

Bukiet warzyw na zimę

Skarby letnie zamknięte w słojach stanowią komplet potrzebnych witamin i składników mineralnych, których mamy niedobór w okresie zimowo-wiosennym. Bukiet warzyw może stanowić osobne danie dla osób na diecie lekkostrawnej lub jako sałatka, może być dodatkiem do dań mięsnych. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg papryki
  • 1/2 kg cukinii
  • 1/2 kg ogórków kwaszonych (mogą być małosolne)
  • 1/2 kg twardych dojrzałych pomidorów
  • trochę posiekanego kopru ogrodowego
  • 2 ząbki czosnku
    Zalewa:
  • 1 litry wody
  • 2 dag soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kilka ziaren: pieprzu i ziela angielskiego

 

Wykonanie:
Umytą i oczyszczoną z końcówek fasolkę szparagową sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie. Potem pokroić na mniejsze kawałki. Młodą cukinię wraz ze skórą umyć i pokroić w półksiężyce, a potem też sparzyć wrzątkiem. Obraną cebulę, oczyszczoną z nasion i umytą paprykę oraz ogórki kwaszone pokroić w cienkie plastry. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę ,a potem pokroić w grubą kostkę. Ząbki czosnku pokroić na grube plastry. Zagotować zalewę z podanych składników. Gorącą zalać wszystkie warzywa, dodać siekany koper, wymieszać i wkładać do słoików pamiętając , aby w każdym z nich znalazło się kilka plasterków czosnku. Pasteryzować 25-30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis z zeszytu siostry Anieli, która go poleca również osobom skłonnym do anemii (zasługa fasolki szparagowej bogatej w kwas foliowy i żelazo).

Z podanych składników wyszło mi 8 słoików 1/2 litrowych.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx