Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

 

Bułeczki maślane trzymają świeżość do 2-3 dni po upieczeniu. Są miękkie i najlepsze jeszcze cieplutkie z masełkiem ziołowym. Czerstwe bułeczki radzę wykorzystać jako zagęstniki do zup i sosów.

 

  • Składniki:
  • 3/4 kg mąki pszennej lub żytniej najlepiej typ 650
  • 45 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych
  • 1 łyżka cukru
  • ciepłe mleko ok. 2 szklanki
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • białko do posmarowania bułeczek maślanych
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki miękkiego masła

 

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę do większej miski. W kubku rozkruszamy drożdże z cukrem i wlewamy letnie mleko tak by drożdże się rozpłynęły. Pozostawić w ciepłym miejscu by rozczyn z kubka urósł. Po czym dodać taki rozczyn do mąki. Dobrze wymieszać. Następnie dodać rozmącone jaja (2 całe i 2 żółtka) ze szczyptą soli i wymieszać. Dolać letniego mleka tyle, żeby ciasto było spójne. Na końcu wrobić w nie miękkie masło. Ciasto musi być gęste i elastyczne. Jeżeli jest za rzadkie to dodać mąki a jeżeli za gęste to ciepłego mleka. Uformować kulę, przykryć do wyrośnięcia ściereczką. Po czy kulę wyjąć z miski, odgazować ją na blacie (kilka razy pokulać). Ręką uformować ok 12 kulek, które kładziemy na blachę z papierem do pieczenia. Smarować rozbełtanym białkiem i posypać dowolnie np makiem, czarnuszką czy też sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C ok. pół godz do złotego koloru.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx