Bułeczki maślane
Bułeczki maślane trzymają świeżość do 2-3 dni po upieczeniu. Są miękkie i najlepsze jeszcze cieplutkie z masełkiem ziołowym. Czerstwe bułeczki radzę wykorzystać jako zagęstniki do zup i sosów.
- Składniki:
- 3/4 kg mąki pszennej lub żytniej najlepiej typ 650
- 45 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych
- 1 łyżka cukru
- ciepłe mleko ok. 2 szklanki
- 2 jaja
- 2 żółtka
- białko do posmarowania bułeczek maślanych
- szczypta soli
- 0,5 kostki miękkiego masła
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę do większej miski. W kubku rozkruszamy drożdże z cukrem i wlewamy letnie mleko tak by drożdże się rozpłynęły. Pozostawić w ciepłym miejscu by rozczyn z kubka urósł. Po czym dodać taki rozczyn do mąki. Dobrze wymieszać. Następnie dodać rozmącone jaja (2 całe i 2 żółtka) ze szczyptą soli i wymieszać. Dolać letniego mleka tyle, żeby ciasto było spójne. Na końcu wrobić w nie miękkie masło. Ciasto musi być gęste i elastyczne. Jeżeli jest za rzadkie to dodać mąki a jeżeli za gęste to ciepłego mleka. Uformować kulę, przykryć do wyrośnięcia ściereczką. Po czy kulę wyjąć z miski, odgazować ją na blacie (kilka razy pokulać). Ręką uformować ok 12 kulek, które kładziemy na blachę z papierem do pieczenia. Smarować rozbełtanym białkiem i posypać dowolnie np makiem, czarnuszką czy też sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C ok. pół godz do złotego koloru.
Smacznego 🙂