Bułeczki maślane z owocem lub marmoladą

Bułeczki maślane z owocem

Bułeczki maślane z owocem lub marmoladą

 

Mięciutkie bułeczki z niespodzianką w środku zadowolą małych i dużych. Do środka można kłaść owoce świeże np. cząstki jabłek, gruszek, owoce z kompotu uprzednio odsączone na sicie np. truskawki, wiśnie, śliwki czy też marmoladę albo gęsty dżem. Bułeczki długo zachowują świeżość.

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej typ 500 lub powyżej
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • owoce
  • marmolada lub gęsty dżem
  • do posypania: czarnuszka, mak, sezam, amarantus, wiórki kokosowe – do wyboru jak kto lubi

 

PORADA: Wszystkie składniki na drożdżowe bułeczki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Wykonanie:
Podgrzać mleko, gdy jest lekko ciepłe to odlać troszeczkę do miseczki w którą rozkruszyć drożdże, sól, trochę cukru i 1 łyżkę mąki. Jest to rozczyn, który należy przykryć ściereczką by zwiększył swoją objętość.
W pozostałym gotującym się mleku rozpuścić masło, wyłączyć i wystudzić. W misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Ciągle ubijając na małych obrotach robota powoli wlewać wystudzone roztopione masło z mlekiem, dodawać partiami przesianą mąkę i podrośnięty rozczyn. Odstawić robot i ciepłymi rękoma wyrabiać ciasto tak by odstawało od ręki. Jeżeli nie chce odstawać to posypujemy mąkę. Wyrobione ciasto – kulę odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką, ciasto odgazowujemy poprzez kilkakrotne ugniatanie na stolnicy, a następnie wałkujemy je na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką okręgi. Na środek każdego nakładamy dowolny owoc lub marmoladę albo dżem. Sklejamy całość i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy do podrośnięcia po czym każdą bułeczkę smarujemy pędzelkiem zanurzonym w białku. Posypujemy dowolną posypka np. czarnuszką, sezamem, makiem, amarantusem, wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Ja moje piekłam ok. 20 minut 2 blachy od razu na termoobiegu.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx