Buraczki z papryką w słoje i nie tylko…

Bardzo dobre buraczki pani Jadzi Smolińskiej-gospodyni z Koronowa- polecam!

  • Składniki:
  • 3 kg buraków
  • 1/2 szkl. oleju( ja dałam rzepakowy)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 czerwone papryki
  • 4 duże cebule
  • 1 szkl. wody

Wykonanie:

Buraki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości. Wystudzić, obrać ze skórki i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, papryki umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne. Warzywa pokroić w drobną kostkę.
Do garnka wlać 1 szklankę wody, olej i ocet. Dodać cukier, sól. Doprowadzić zalewę do wrzenia. Dołożyć do niej cebulę i paprykę. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut .Warzywa mają być zeszklone.
Ostudzić zalewę z warzywami i nią zalać tarte buraki .Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć do słoików, zakręcone pasteryzować ok. 10 min od momentu wrzenia wody. Ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Z podanej ilości mamy 6 słoików 200 ml.
Dobra rada: Do obierania i ścierania buraków warto założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ warzywa te bardzo farbują.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx