Buraczki konserwowe i zakwas do barszczu
Praca jest podzielona na 2 etapy, najlepiej dzień po dniu. Z tej ilości mamy ok. 4 buteleczki zakwasu i 3 słoiki buraczków konserwowych, które doskonale nadają się na składnik II dania obiadowego.
- Składniki:
- 3 kg buraczków (najlepiej tej samej wielkości, bo równo się ugotują)
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 8 ziarenek pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
- 3 goździki
Wykonanie:
1 dnia:
– Ugotować buraki, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do dużego garnka z gotującą się zalewą.
– Ugotować z reszty składników zalewę (PORADA: przyprawy zawinąć w gazę, nawinąć na nią nitkę i tak przygotowaną „paczuszkę” wrzucić do zalewy).
– Wyłączyć i całość przykryta pokrywką „przegryza się” 24 godziny.
2 dnia:
– Buraczki odsączyć na sicie i wkładać do wyprażonych słoików (na wierzch parę kropel oliwy), zakręcić.
– Sok (zakwas) wlać do buteleczek i zakręcić.
– Gazę z przyprawami wyrzucić.
– Całość pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania.
Smacznego 🙂