Buraczki i zakwas do barszczu

Buraczki i zakwas

Buraczki konserwowe i zakwas do barszczu

 

Praca jest podzielona na 2 etapy, najlepiej dzień po dniu. Z tej ilości mamy ok. 4 buteleczki zakwasu i 3 słoiki buraczków konserwowych, które doskonale nadają się na składnik II dania obiadowego.

 

 

  • Składniki:
  • 3 kg buraczków (najlepiej tej samej wielkości, bo równo się ugotują)
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 3 goździki

 

Wykonanie:

1 dnia:
– Ugotować buraki, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do dużego garnka z gotującą się zalewą.
– Ugotować z reszty składników zalewę (PORADA: przyprawy zawinąć w gazę, nawinąć na nią nitkę i tak przygotowaną „paczuszkę” wrzucić do zalewy).
– Wyłączyć i całość przykryta pokrywką „przegryza się” 24 godziny.

 

2 dnia:
– Buraczki odsączyć na sicie i wkładać do wyprażonych słoików (na wierzch parę kropel oliwy), zakręcić.
– Sok (zakwas) wlać do buteleczek i zakręcić.
– Gazę z przyprawami wyrzucić.
– Całość pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx