Buraki z papryką na zimę

Taka sałatka zrobiona na zimę przyda Ci się do obiadu czy na kanapkę. Bardzo smaczna i zdrowa! Polecam szczególnie na zimę takie skarby zamknięte w słoiku.

  • Składniki:
  • 3 kg buraków najlepiej jednakowej wielkości
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. octu 10% ( może być mniej )
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek ziaren jałowca

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować do miękkości. Ostudzić i przetrzeć na tarce o średnich oczkach. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda z nasionkami i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przesmażyć w dużym garnku do zeszklenia, dodać paprykę i tarte buraki. Mieszając chwilę smażyć, potem zalać wodą, dodać cukier,sól, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok.40 min. Potem wlać ocet, wymieszać i gotować jeszcze 15-20 min. Włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować od zagotowania ok. 15 min. Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx