Taka sałatka zrobiona na zimę przyda Ci się do obiadu czy na kanapkę. Bardzo smaczna i zdrowa! Polecam szczególnie na zimę takie skarby zamknięte w słoiku.
- Składniki:
- 3 kg buraków najlepiej jednakowej wielkości
- 1 kg czerwonej papryki
- 1/2 kg cebuli
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. octu 10% ( może być mniej )
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 8 kulek ziaren jałowca
Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować do miękkości. Ostudzić i przetrzeć na tarce o średnich oczkach. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda z nasionkami i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przesmażyć w dużym garnku do zeszklenia, dodać paprykę i tarte buraki. Mieszając chwilę smażyć, potem zalać wodą, dodać cukier,sól, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok.40 min. Potem wlać ocet, wymieszać i gotować jeszcze 15-20 min. Włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować od zagotowania ok. 15 min. Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!