Burger drobiowy
Zdrowsza alternatywa dla burgerów z McDonalda. Uwaga!! Burger drobiowy jest bardzo sycący! Podane proporcje składników przeznaczone są dla dwóch osób, jeśli uznać to za danie obiadowe.
- Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- olej
- 1 jajko
- przyprawa do kurczaka
(w tym przepisie użyłam przyprawę Vera Cruze złożoną z papryki, papryki wędzonej, cukru, cebuli, pieprzu czarnego i gorczycy) - 4 duże bułki
(w tym przypadku były to największe dostępne bułki w piekarni – bułki poznańskie) - 2 pomidory
- 1 sałata lodowa
- 1 czerwona cebula
- 8 plastrów żółtego sera
- 4 małe ząbki czosnku
- śmietana
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 1 mała papryka ostra (składnik opcjonalny)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka starannie myjemy i kroimy na 4 kawałki. Następnie zanurzamy kawałki w jajku i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Smażymy tak przyrządzonego kurczaka na patelni z dodatkiem oleju. Tymczasem przekrawamy bułki w pół, przyrządzamy sos czosnkowy (złożony z czosnku, jogurtu naturalnego, śmietany, pieprzu oraz soli), kroimy pomidory w plastry, cebulkę w piórka, paprykę drobno i sałatę dzielimy na płaty wielkości przekroju bułki. Gdy kurczak będzie gotowy osuszamy go od tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zarówno dolną, jak i górną część bułki smarujemy sosem czosnkowym. Kładziemy na spód sałatę, następnie plaster sera żółtego, kawałek kurczaka, cebulkę, pomidora, paprykę i jeszcze raz plaster sera żółtego. Przykrywamy drugą częścią bułki. Stworzy nam się piramidka. Delikatnie wszystko dociskamy, zmniejszając wysokość bułki (możemy przekuć bułkę dużą wykałaczką w celu utrzymania wszystkich składników w jednej pozycji). Tak przygotowane 4 burgery wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 5-7 min do piekarnika na ok. 180 stopni C. Ser powinien się stopić, a bułka zrobić się chrupiąca.
Smacznego 🙂