Domowy chlebek orkiszowy z ziarnami bez wyrabiania ciasta.. Polecam!
- Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 15 g drożdży świeżych
- 400 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- ziarna:
- 50 g ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 75 g otrębów owsianych
- 2 łyżki sezamu
Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże ,sól, cukier ,ziarna i wymieszać. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać łyżką tak aby nie było śladów mąki a ciasto było kleiste. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wymieszać ciasto i przełożyć do formy keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, chleb posmarować pędzelkiem zmoczonym w letniej wodzie. Naciąć go wzdłuż na głębokość ok. 3 cm nożem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego pieca do 180 stopni C na godzinę. gorący chleb od razu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!