Chleb maślany na sodzie

W dobie koronawirusa  kiedy musimy siedzieć w domu, a nie mamy drożdży możemy upiec chleb na sodzie. Łatwy, smaczny chlebuś, który zrobi nawet dziecko. Przepis ściągnięty z internetu ,, Uwaga babcia gotuje”. Mało składników, jeszcze mniej pracy a satysfakcja gwarantowana. Polecam!

  • Składniki na jeden chleb z foremki keksowej:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 9 g sody spożywczej oczyszczonej
  • 400 ml maślanki o temp. pokojowej
  • 1 czubata  łyżeczka soli (8 g)
  • olej do posmarowania dłoni
  • czarnuszka lub ziarenka maku  lub sezamu do posypania

Wykonanie:

Do miski wlewamy maślankę o temperaturze pokojowej. Do niej dolewamy sok z cytryny, wsypujemy sodę i mieszamy do lekkiego spienienia się maślanki. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i sól, znowu całość mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i ręką natłuszczoną w oleju wykładamy do niej ciasto. Wyrównujemy górną powierzchnię ciasta i posypujemy np. czarnuszką. Wkładamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i pieczemy 40 min na termoobiegu. Sprawdzamy patyczkiem czy dobrze chlebuś upieczony i wykładamy go na kratkę.  Studzimy i już gotowy do konsumpcji. Zapewniam, że od razu zniknie z talerzy. smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx