Chrupiące placki ziemniaczane

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane. Już kilka przepisów na nie zamieściłam na blogu. dzisiaj przepis zmodyfikowany z dodaną do utartych ziemniaków kaszką manną, która to daje w nich  więcej pulchności i chrupkości. Ja lubię placki z dżemem lub powidłami, mąż z kapustą kiszoną okraszoną boczusiem, a dzieci ze śmietaną i cukrem. Z każdym dodatkiem i bez niego takie gorące prosto z patelni tez są pyszne. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej( zależy od masy ile dodać)
  • garść kaszy manny( do zagęszczenia masy)
  • dodatki: olej do smażenia
  • powidła, dżem kapusta kiszona, cukier…..( co kto lubi)

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub robotem i przełożyć na drobne sito w celu odsączenia masy. Odlać nadmiar wody ziemniaczanej( przyda się na sosy lub zupy). A masę przełożyć do miski i dodać z dna naczynia   skrobię  ziemniaczaną. Dodać mąkę, sól, tartą cebulę i czosnek. Masę zagęścić kaszą manną, dodać rozbełtane jaja i tyle śmietany by było można po wymieszaniu masy ziemniaczanej nakładać ją łyżką na gorący olej. Smażyć na złoto z dwóch stron. Układać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

chrupiące placki ziemniaczane
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx