Ciasteczka jabuszkowo-rodzynkowe

Proste, szybkie i łatwe do zrobienia ciastka ze starego zeszytu. Polecam do kawki!

  • Składniki:
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 jabłek pokrojonych w drobną kostkę
  • garść rodzynek
  • cukier puder do posypania upieczonych ciastek

Wykonanie:
Jabłka obieram ze skórki  i wykrawam gniazdo nasienne. Miąższ kroję w drobną kostkę. Rodzynki sparzam wrzącą wodą i przelewam przez sito. Mieszam z jabłkami.
Do robota wbijam surowe całe jaja i miksuję stopniowo dodając cukier i sól i ubijam na puch. Potem zmniejszam obroty robota i stopniowo miksując dolewam olej. Odstawiam robot, dalej będę ciasto mieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodaję jabłka z rodzynkami, mieszam łyżką i potem stopniowo dodaję mieszając po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Łyżką mieszam ciasto, które jest bardzo gęste. Na blachy piekarnika kładę łyżką ciasto ( nie rozpłaszczam go),zachowując odstępy. Piekarnik rozgrzewam do  170 stopni C termoobieg ok. 20 min. do suchego patyczka. Od razu za jednym zamachem piekę 3 blachy tych ciastek na termoobiegu.  Jeżeli nie masz to każdą blachę piecz osobno, góra-dół. Po wyciągnięciu układam na talerze i posypuję cukrem pudrem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx