Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Wprawdzie powinnam napisać w tytule ,,Ciasto kakaowe ze śliwkami”, ale pomyślałam, że można je ubarwić np. polewą czekoladową i bardziej by ta nazwa do niego pasowała. Proste, szybkie ,takie którego zapach drażni nozdrza niespodziewanych gości. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2  łyżka kakao
  • 2-3 jaja ( jak duże to wystarczą 2 szt.)
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju ( miałam rzepakowy 1 tłoczenia)
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • garść śliwek ( mogą być sezonowe inne owoce)
  • dodatkowo na polewę ( nie miałam akurat w domu czekolady to zrobiłam polewę cytrynową)
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Śliwki umyć, wysuszyć na sicie , przekroić na pół i wydrążyć z nich pestki.
Jaja ubić z cukrem na puch. Przesiać w nie mąkę, proszek, sodę. Na przemian z olejem  i mlekiem miksować. Dodać kakao i powidła śliwkowe. Wymieszać i  ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wyrównać wierzch i powtykać w nie połówki śliwek skórką do dołu. Wkładać do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 40 min ( suchy patyczek). Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i w kubku ukręcić lukier ( cukier puder z sokiem z cytryny). Jeżeli lukru będziesz mieć dużo to posmaruj całe ciasto. Mi starczyło na esy floresy namalowane na cieście. Podawać jeszcze ciepłe do kawki. Smacznego!

ciasto czekoladowe ze śliwkami
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx