Ciasto pasuje na różne uroczystości rodzinne. Ciemny biszkopt jest przekładany masą serową a na wierzchu podniebienie może się cieszyć smakiem bitej śmietany posypanej wiórkami czekoladowymi. Polecam!
- Składniki na polewę:
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. wody
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki tortowej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szkl. cukru
- Składniki na masę serową:
- 1/2 kg sera z wiaderka
- 1 kostka masła
- 6 łyżek cukru pudru
- Składniki na masę śmietanową:
- 1/2 szkl. 30% śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 opakowania fix
- Składniki dodatkowe:
- dżem porzeczkowy
- czekolada tarta
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki zagotować w rondelku i wystudzić.
Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze ze szczyptą soli i stopniowo dodając cukier dalej ubijać.Dodawać ubijając po 1 żółtku, a potem stopniowo wlewać ostudzoną polewę , przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Piec w temp. 180 stopni C ok.30-40 min. ciasto wystudzić i podzielić na 2 części.
Wykonanie masy serowej:
Ubić masło z cukrem pudrem i dodawać do tego po 1 łyżce sera z wiaderka.
Wykonanie masy śmietanowej:
Ubić śmietanę 30% z cukrem pudrem i fix.
Składanie ciasta:
1-pierwszy spód
2-posmarować spód dżemem porzeczkowym
3-na to masa serowa
4-przykrywamy drugą częścią ciasta
5-smarujemy ją dżemem porzeczkowym
6-na to masa śmietanowa
7- na ubitą śmietanę sypiemy wiórki czekoladowe. Całość chłodzimy w lodówce -Smacznego!