Ciasto drożdżowe szybkościowe z owocem

Ciasto to nazwałam szybkościowym, bo nie trzeba czekać aż wyrośnie , tylko w trakcie wykonywania danych czynności samo nam rośnie bez czekania. Można do niego dodawać dowolne owoce. Ja miałam jeszcze jabłka z działki i je dodałam pokrojone bez skórki i gniazd nasiennych na drobną kostkę.

  • Składniki dodatkowe:
  • pół kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • Składniki na ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 1/3 kostki drożdży świeżych
  • 350 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g masła
  • olejek cytrynowy( parę kropel)
  • Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50g cukru pudru

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczam masło w gorącej wodzie. Studzę do letniej temperatury. Tymczasem do miski przesiewam mąkę.  Do letniej zawartości kubka wkruszam świeże drożdże, mieszam, dodaję cukier i sól, parę kropel olejku zapachowego .Znowu mieszam i zawartość kubka zaczyna mi rosnąć w czasie mycia rąk. Wlewam zawartość kubka do przesianej mąki. Najpierw mieszam łyżką a potem wyrabiam ciasto ręką. Wyjmuję na stolnicę podsypaną mąką i przykrywam tą miską do góry nogami, w której wyrabiałam ciasto. Znowu myję ręce, szykuję blachę i na nią wykładam papier do pieczenia lekko natłuszczony. Odkrywam ciasto, wyrabiam znowu ręką, wałkuję na kształt prostokąta tak by całą powierzchnię blachy piekarnika wypełnić ciastem. Na to rozkładam kawałki jabłek.

W drugiej miseczce robię kruszonkę: mieszam ze sobą mąkę, cukier puder i kroję zimne masło. Całość rozcieram w palcach i mam kruszonkę, którą rozkruszam na całej powierzchni ciasta z jabłkami. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiekam przy lekko uchylonych drzwiczkach 10 min. Potem nastawiam piekarnik na góra, dół i piekę przy zamkniętym piekarniku ok. 35 min. Studzę na kratce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx