Pomysł na to ciasto powstał podczas przeglądania grup kulinarnych w internecie. Troszeczkę go przerobiłam na ciasto ,, po mojemu” i dla amatorów dyniowych smaków deser jak znalazł. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jaja
- 1 szkl. purre z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody,
- skórka z 1/2 pomarańczy
- Składniki na polewę:
- sok z 1 pomarańczy
- skórka z 1/2 pomarańczy
cukier puder w ilości takiej by się utworzył płynny, gęsty lukier
Wykonanie ciasta:
W misce utrzeć miękkie masło z cukrami na puch. Dodać rozkłócone jaja ,ciągle mieszając dodawać stopniowo purre z dyni i utartą skórkę z połowy pomarańczy. ciasto będzie wyglądało jak zwarzone, ale takie ma być. Następnie dodać stopniowo mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku góra, dół do 180 stopni C 60 min do tzn suchego patyczka. Studzić na kratce.
Wykonanie lukru:
Wycisnąć sok z pomarańczy, dodawać stopniowo cukier puder ciągle ucierając aż uzyska się gęsty płynny lukier , którym pokrywamy ciasto na całej jego powierzchni. Na wierzchu posypujemy tartymi wiórkami ze skórki pomarańczy. Smacznego!
Wykonanie purre z dyni:
Dynię kroimy na części. Pestki i włókna odkładamy. Części dyni układamy skórką do dołu na blasze piekarnika nagrzanej do 180 stopni C na 40 minut .Po upieczeniu skórkę wycinamy a sam miąższ blendujemy w blenderze. Nadmiar miąższu możemy zamrozić w woreczkach strunowych i przechowywać w zamrażalce. Na kopytka, kluski, placuszki, zupę dyniową, sernik, ciasta czy ciasteczka. Polecam!