Ciasto dyniowo- pomarańczowe

Pomysł na to ciasto powstał podczas przeglądania grup kulinarnych w internecie. Troszeczkę go przerobiłam na ciasto ,, po mojemu” i dla amatorów dyniowych smaków deser jak znalazł. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 1 szkl. purre z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody,
  • skórka  z 1/2 pomarańczy
  • Składniki na polewę:
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy

cukier puder w ilości takiej by się utworzył płynny, gęsty lukier

Wykonanie ciasta:
W misce utrzeć miękkie masło z cukrami na puch. Dodać rozkłócone jaja ,ciągle mieszając dodawać stopniowo purre z dyni i  utartą skórkę z połowy pomarańczy. ciasto będzie wyglądało jak zwarzone, ale takie ma być. Następnie dodać stopniowo mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku góra, dół do 180 stopni C 60 min do tzn suchego patyczka. Studzić na kratce. 
Wykonanie lukru:
Wycisnąć sok z pomarańczy, dodawać stopniowo cukier puder ciągle ucierając aż uzyska się gęsty płynny lukier , którym  pokrywamy ciasto na całej jego powierzchni. Na wierzchu posypujemy tartymi wiórkami ze skórki pomarańczy. Smacznego!
Wykonanie purre z dyni:

Dynię kroimy na części. Pestki i włókna odkładamy. Części dyni układamy skórką do dołu na blasze piekarnika nagrzanej do 180 stopni C na 40 minut .Po upieczeniu skórkę wycinamy a sam miąższ blendujemy w blenderze. Nadmiar miąższu możemy zamrozić w woreczkach strunowych i przechowywać w zamrażalce. Na kopytka, kluski, placuszki, zupę dyniową, sernik, ciasta czy ciasteczka. Polecam!

ciasto dyniowo- pomarańczowe

 

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx