Teraz gdy półki w sklepach uginają się od jabłek i orzechów proponuję upiec proste, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Na pewno przyda się do popołudniowej kawki lub sylwestra. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl .mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 6 jabłek
- 3/4 szkl. orzechów włoskich
- 4 łyżki rodzynek
- 1 łyżka kakao
- Składniki na polewę:
- 6 łyżeczek masła
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżeczki mleka
- dodatkowo: drobno pokrojone orzechy włoskie
Wykonanie:
Jaja z cukrem zmiksować na puch. Dodawać do tego stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kakao.Wszystko mieszamy i na końcu ciągle mieszając wlewamy olej. Dokładamy drobno pokrojone orzechy włoskie i jabłka i wcześniej namoczone oraz odsączone na sitku rodzynki.Wymieszane ciasto nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 30-40 minut (sprawdzić czy upieczone suchym patyczkiem). Wystawiamy na kratkę. Po czym robimy polewę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao oraz mleko. Podgrzewamy i gdy polewa nam zacznie gęstnieć to nią polewamy ciasto. Na jeszcze gorącą polewę posypujemy drobne kawałki orzechów. Smacznego!