Ciasto jabłkowo-orzechowe

Teraz gdy półki w sklepach uginają się od jabłek i orzechów proponuję upiec proste, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Na pewno przyda się do popołudniowej kawki lub sylwestra. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl .mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 6 jabłek
  • 3/4 szkl. orzechów włoskich
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka kakao
  • Składniki na polewę:
  • 6 łyżeczek masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki   kakao
  • 3-4 łyżeczki mleka
  • dodatkowo: drobno pokrojone orzechy włoskie

Wykonanie:

Jaja z cukrem zmiksować na puch. Dodawać do tego stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kakao.Wszystko mieszamy i na końcu ciągle mieszając wlewamy olej. Dokładamy drobno pokrojone orzechy włoskie i jabłka  i wcześniej namoczone oraz odsączone na sitku rodzynki.Wymieszane ciasto nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 30-40 minut (sprawdzić czy upieczone suchym patyczkiem). Wystawiamy na kratkę. Po czym robimy polewę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao oraz mleko. Podgrzewamy i gdy polewa nam zacznie gęstnieć to nią polewamy ciasto. Na jeszcze gorącą polewę posypujemy drobne kawałki orzechów. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx