Ciasto bez pieczenia, spodoba się i zasmakuje dzieciom. Niedługo Dzień Dziecka- zrób smaczną niespodziankę swoim najmilszym 🙂
- Składniki:
- 2 białe czekolady
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 i 1/2 szkl. płatków śniadaniowych w miodzie – ja miałam miodowy cheerios ( 2,1/2 szkl. do masy +1 szkl. na wierzch ciasta)
- herbatniki na 2 warstwy powierzchni Twojej blachy
Wykonanie:
Na dno blachy wykładamy folię spożywczą lub papier do pieczenia. Dno wykładamy pierwszą warstwą herbatników. W kąpieli wodnej roztapiamy w osobnym naczyniu czekolady białe i w osobnym czekolady mleczne, studzimy je. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno dodając do niej w trakcie ubijania po 1 łyżce serka mascarpone.
Masa ciemna: -2 czubate łyżki masy serowo-śmietanowej dodajemy do ostudzonej,rozpuszczonej czekolady mlecznej.
Masa biała : pozostałą masę serowo-śmietanową łączymy z czekoladą białą rozpuszczoną i ostudzoną. Do niej wsypujemy 2 i 1/2 szkl. płatków śniadaniowych.
Masę białą wykładamy na 1 warstwę herbatników. Wyrównujemy, na to nakładamy 2 warstwę herbatników. Na to nakładamy masę ciemną. Całość posypujemy 1 szkl. płatków śniadaniowych. Ciasto wstawiamy do lodówki w celu z żelowania mas.