Ciasto przekładane kremem z kaszy manny

Ciasto pyszne dzięki kremowi z kaszy manny, przełożonym dżemem kwaskowym i  śmietankowo-czekoladowej polewie . Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g cukru drobnego
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • Składniki na krem:
  • 750 ml mleka
  • 150 g kaszy manny
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • Składniki na polewę:
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 słoiki dżemu porzeczkowego lub agrestowego
  • do dekoracji:
  • płatki migdałów
  • pokruszone bezy

Wykonanie ciasta:

Mąkę, sodę, cukier i przetarte na tarce masło rozetrzeć w palcach tak by wchłonęło mąkę, dodać rozbełtane widelcem jaja, miód. Zrobić wałek, podzielić go na 3 część i i schłodzić w lodówce na 20 min. Rozwałkować na 3 równe blaty i każdy  nakuć widelcem i upiec 180 stopni C 15 min.

Wykonanie kremu:
Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną do lekkiego jej zagęszczenia. Ostudzić i wrzucać partiami do ubitego na puch masła.
Wykonanie polewy:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką i wylać na górny trzeci blat ciasta. Udekorować migdałami i bezami.

Składanie ciasta:

Na 1 blat nałożyć dżem a na to rozsmarować krem z kaszy manny. Przyłożyć drugim blatem i czynność powtórzyć ( dżem, krem z kaszy) .Na to 3 blat z polewą i ozdobami. Mazurek jest najlepszy na drugi dzień jak się smaki połączą. Smacznego !

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx