Aromatyczne, wilgotne, pachnące słońcem wegańskie ciasto pomidorowe. Przepis pochodzi z gazety kurier tv. Zrobiłam i zajadał się nim nawet mój mąż, który jak to mawia ,,nowości nie jada”.
- Składniki:
- 1 szkl. pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 banan
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. cukru lub mniej
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu lub mniej
- 1 łyżeczka imbiru świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać szklankę pokrojonych pomidorów z puszki. Zmiksować, dodać pokrojonego banana, olej ,cukier i starty imbir. Zmiksować na jednolita masę.
W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cynamon. dodać do tego zmiksowaną masę i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Piec ok 40-50 min do suchego patyczka, ciasto ma złoty kolor. Smacznego 🙂