U nas w rodzinie bardzo lubimy banany. Lecz niekiedy się zdarza, że za szybko dojrzeją i już nie ma chętnych na te rarytasy. Wówczas robię z nich ciasto w keksówce. Ążeby dodać im kwaskowego posmaku niekiedy dodaję do nich jabłka pokrojone w kostkę. A oto przepis:
- Składniki:
- 3 przejrzałe banany
- 3 jabłka kwaśne
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 3/4 szkl. cukru
- 75 g masła
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Banany obrać, miąższ dodać do miski i rozgnieść widelcem. Dodać stopniowo cukier i ucierać. Potem dodać sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i wbić całe jajo. Ucierać, a w międzyczasie roztopić masło i wystudzić. Dodać je na końcu na przemian z przesianą mąką i ucierać. Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i wrzucić do ciasta. Połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Keksówkę nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyściełać papierem do pieczenia . Wlać ciasto do formy i wstawić do ciepłego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 55 min :góra-dół. Zostawić w piekarniku do całkowitego jego wystygnięcia, bowiem może się tak zdarzyć, że placek musi jeszcze w środku się wysuszyć. Po wyciągnięciu z foremki keksowej posypujemy cukrem pudrem. Jak znalazł do popołudniowej kawki. Smacznego!