Curry z dyni

Miało być danie obiadowe, ale tego tyle wyszło, że powstał też dodatkowo sos curry dyniowy na zimę. Za pasteryzowany w słoikach posłuży na inne dania z jego udziałem. Polecam, bo nie tylko smaczne, zdrowe i pożywne ale dające nam zapas na następne dania.

  • Składniki:
  • 1 średnia dynia Hokkaido
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( 400 ml)
  • 2-3 łyżki pasty curry czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru świeżego
  • 1 butelka lub słoik passaty pomidorowej ( 400 g)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra do posypania
  • ryż gotowany na sypko

Wykonanie:
W głębokim garnku rozgrzewamy olej i na nim szklimy drobno pokrojoną cebulkę a potem czosnek z imbirem, przetarte na tarce o drobnych oczkach. Podczas smażenia 5 min uwolni się cały ich aromat. Po chwili dodajemy pastę curry, mieszamy i dodajemy miąższ dyni surowy pokrojony w większą kostkę. Dolewamy mleczko kokosowe, passatę pomidorową, dosypujemy sól, pieprz do smaku, drobno pokrojoną papryczkę chili ( lubisz ostro to więcej, łagodniejsze dania to tylko szczyptę).Doprowadzić danie do wrzenia a potem zmniejszyć ogień  i dusić do pół miękkości dyni ok 20 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię bez skóry i pestek. Dalej dusić do czasu aż cukinia będzie chrupiąca ( ok. 10 min). dolać soku z limonki, wymieszać, posmakować, ewentualnie dodać soli i pieprzu. Podawać z osobno ugotowanym na sypko ryżem. Całość posypać drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Na pewno zostanie w garnku jeszcze sporo tej dobroci, dlatego wszystko zblendowałam i wlałam do słoików. Za pasteryzowałam 20 min i mam zapas sosów na dalsze smaczne dania. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx