- Zupę nazwałam cygańską, bo dużo w niej różnych letnich kolorowych warzyw. Polecam, bo jest pożywna i smaczna.
- Składniki:
- 1 kolba surowej kukurydzy ( jak nie masz weź z puszki)
- 1 ziemniak
- garść kaszy jęczmiennej ( może być inna)
- 1 czerwona papryka
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 cebula duża
- natka zielonej pietruszki
- włoszczyzna: 2 marchwie, kawałek pora i selera, 1 pietruszka korzeń)
- 2 łodygi selera naciowego( może być ale nie musi)
- 1 kość wędzona( ja miałam wędzone żeberko) ,zamiast tego może być też wędlina jaką macie w lodówce
- 3/4 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawy dowolne: ja dałam: czosnek granulowany, lubczyk suszony, chili suszone- każdego po szczypce
- troszeczkę oleju do zeszklenia cebuli i papryki
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę i dodać kość. Gotować a w tym czasie obrać włoszczyznę, ziemniaki , łodygi selera naciowego , wszystko pokroić drobno i dodać do zupy. Wsypać garść przepłukanej kaszy. Na patelni rozgrzać olej i na nim zeszklić cebulę a potem przesmażyć paprykę drobno pokrojoną, nasionka kukurydzy obcięte z trzonu kolby i pomidorki koktajlowe. Zawartość patelni wlać do zupy. Chwilę pogotować, wyjąć kość, zeskrobać z niej mięso i s powrotem włożyć do garnka. W kubku rozetrzeć mleko z mąką i odrobiną gorącej zupy. Tak zahartowaną zawartość kubka wlać na gotującą się zupę ciągle mieszając. Na koniec zupę doprawić: solą, pieprzem, chili, lubczykiem ,czosnkiem, kurkumą. Posypać obficie drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki. Smacznego!
Uwaga!
Jeżeli nie lubicie tak gęstej zupy to nie dodawajcie do niej już kaszy!