Wykonanie Damiana. Pstrąg pieczony z nutą cytrynową i pieczonymi ziemniakami. Pycha! Dziękuję za przepis.
- Składniki:
- 2 pstrągi patroszone z głowami
- 2 cytryny lub limonki
- natka pietruszki
- przyprawa chili
- sól i pieprz do smaku
- ziemniaki lekko podgotowane
- masło lub oliwa
Wykonanie:
Wypatroszone pstrągi myjemy, wyciągamy ości i osuszamy. Nacinamy grzbiet kilka razy na całej długości ryby. Każdą stronę nacieramy cytryną lub limonką, potem masłem lub oliwą, w środek wkładamy drobno pokrojoną natkę pietruszki oprószoną chili, pieprzem i solą. W każde nacięcie wkładamy po plasterku cytryny przedtem porządnie wyszorowanej. Rybę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i obok układamy lekko podgotowane ziemniaki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Podajemy z dowolną surówką lub jarzynką. Smacznego!