Cytrynowy pstrąg pieczony

Wykonanie Damiana. Pstrąg pieczony z nutą cytrynową i pieczonymi ziemniakami.  Pycha!  Dziękuję za przepis.

  • Składniki:
  • 2 pstrągi patroszone z głowami
  • 2 cytryny lub limonki
  • natka pietruszki
  • przyprawa chili
  • sól i pieprz do smaku
  • ziemniaki lekko podgotowane
  • masło lub oliwa

Wykonanie:
Wypatroszone pstrągi myjemy, wyciągamy ości i osuszamy.  Nacinamy grzbiet kilka razy na całej długości ryby. Każdą stronę nacieramy cytryną lub limonką, potem masłem lub oliwą, w środek wkładamy drobno pokrojoną natkę pietruszki oprószoną chili, pieprzem i solą.  W każde nacięcie wkładamy po plasterku cytryny przedtem porządnie wyszorowanej. Rybę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i obok układamy lekko podgotowane ziemniaki.  Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Podajemy z dowolną surówką lub jarzynką. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx