Czekoladowe naleśniki
Czekoladowe naleśniki z nadzieniem budyniowo-waniliowym i bananem. Inspiracją do ich wykonania był dla mnie konkurs Wedla. Dlatego przy nich jest kakao i czekolady tego producenta. Naleśniki ciemne, czekoladowe z białym nadzieniem z serka homogenizowanego są tak smaczne, że skusi to niejednego niejadka.
- Składniki na ciasto
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 0,5 łyżeczki kakao
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
Nadzienie - 1 budyń waniliowy
- 3 banany
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kubek serka homogenizowanego waniliowego (180g)
Wykonanie:
Ciasto: Czekoladę połamać do miski. Zalać ją ciepłym mlekiem i dobrze rozmieszać. Dodać kakao, mąkę, rozmącone jaja, roztopione masło, rum i szczyptę soli. Wszystko połączyć i rozmieszać na jednolitą masę. Smażyć naleśniki, odłożyć na ręcznik papierowy.
Nadzienie: W rondelku zagotować mleko (1 szklanka), a resztę mleka (0,5 szklanki) wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać go do gotującego mleka. Mieszać i chwilę pogotować aż uzyska się budyń. W misce rozmieszać serek homogenizowany i do niego wlać ciepły budyń. Wymieszać.
Banany obrać i przekroić wzdłuż. Na naleśniki rozłożyć nadzienie budyniowo-waniliowe, na to nałożyć banan. Na końcu całość zrolować.
Smacznego 🙂