Czereśniowy kompot na zimę

Czereśnie uwielbiają wszyscy. A, że trzeba je szybko przerabiać, bo się psują polecam oprócz już wcześniej zamieszczonego przepisu na dżem , zróbcie kompot w słoje. Prosty w wykonaniu i smaczny, przypomina nam słodycz tych wiosenno-letnich owoców.  Polecam!

  • Składniki:
  • dowolna ilość czereśni
    po 2 łyżki cukru na litrowy słoik
  • przegotowana woda letnia

Wykonanie:

Czereśnie przebrać, umyć i całe z pestkami wrzucić do słoi na 3/4 ich wysokości. Policzyć ile wyszło słoi. Ilość tą pomnożyć razy 2 i wyjdzie ile cukru zużyjemy do nich.  Zagotować wodę  (ja wlewam  np. na 10 słoi litrowych ok. 4 l wody). Wsypać odmierzony cukier, wymieszać. Zagotować syrop, wystudzić i letnim zalać owoce. Dobrze zakręcić i pasteryzować od zagotowania ok. 20 min. W okresie jesienno-zimowym rozlewam do salaterek i delektuję się smakami lata. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx