Czereśnie uwielbiają wszyscy. A, że trzeba je szybko przerabiać, bo się psują polecam oprócz już wcześniej zamieszczonego przepisu na dżem , zróbcie kompot w słoje. Prosty w wykonaniu i smaczny, przypomina nam słodycz tych wiosenno-letnich owoców. Polecam!
- Składniki:
- dowolna ilość czereśni
po 2 łyżki cukru na litrowy słoik - przegotowana woda letnia
Wykonanie:
Czereśnie przebrać, umyć i całe z pestkami wrzucić do słoi na 3/4 ich wysokości. Policzyć ile wyszło słoi. Ilość tą pomnożyć razy 2 i wyjdzie ile cukru zużyjemy do nich. Zagotować wodę (ja wlewam np. na 10 słoi litrowych ok. 4 l wody). Wsypać odmierzony cukier, wymieszać. Zagotować syrop, wystudzić i letnim zalać owoce. Dobrze zakręcić i pasteryzować od zagotowania ok. 20 min. W okresie jesienno-zimowym rozlewam do salaterek i delektuję się smakami lata. Polecam!